Το κρουσάν είναι ένα δημοφιλές προϊόν ζύμης, που τα τελευταία χρόνια τείνει να πάρει
την θέση του σάντουιτς, στην κατηγορία του γρήγορου φαγητού.
Παρά το γαλλικό του όνομα (croissant=ημισέληνος), το κρουσάν έχει αυστριακή προέ-
Παρά το γαλλικό του όνομα (croissant=ημισέληνος), το κρουσάν έχει αυστριακή προέ-
λευση και περιπετειώδη ιστορία, η οποία ξεκινά το 1683, όταν τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πολιορκούν την Βιέννη. Οι Τούρκοι κάνουν αρκετές προσ-
πάθειες να καταλάβουν την πρωτεύουσα των Αψβούργων, αλλά όλες είναι αποτυχημέ-
νες. Αποφασίζουν τότε να σκάψουν μια υπόγεια σήραγγα, αλλά οι αρτοποιός Άνταμ
Σπιλ, που εργάζεται στο υπόγειο του καταστήματός του, ακούει τον θόρυβο και ειδο-
ποιεί τον στρατό.
Οι Τούρκοι αποτυγχάνουν για μια ακόμη φορά να γίνουν κύριοι της Βιέννης και οι αρτο-
Οι Τούρκοι αποτυγχάνουν για μια ακόμη φορά να γίνουν κύριοι της Βιέννης και οι αρτο-
ποιοί γίνονται ήρωες.
Για να γιορτάζουν την νίκη, φτιάχνουν μια ζύμη σε σχήμα ημισελήνου, που ήταν το σύμ-
βολο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και την ονομάζουν «Χέρνχεν» (Hörnchen).
Το προϊόν αυτό γρήγορα κερδίζει τους Βιεννέζους και γίνεται μέρος του πρωϊνού τους.
Περί το 1837, κάνει την εμφάνισή του στο Παρίσι, από τον βιεννέζο εκδότη Άουγκουστ Τσανγκ (1807-1888), ο οποίος ανοίγει ένα αρτοποιείο με βιεννέζικες λιχουδιές.
Το «Χέρνχεν» γίνεται «κρουασάν» από τους Γάλλους αρτοποιούς που τελειοποιούν την συνταγή του και παρουσιάζουν νέες ποικιλίες.
Το αφράτο καλοψημένο κρουασάν κεντρίζει το ενδιαφέρον των Γάλλων και γίνεται καθη-μερινή πρωινή συνήθεια. Τον 20ο αιώνα και μέσω της γαλλικής κουζίνας, θα διαδοθεί σταδιακά σ’ όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον γαλλικό προϊόν και να έχει ξεχαστεί η καταγωγή του.
Πηγή : sansimera.gr
Το αφράτο καλοψημένο κρουασάν κεντρίζει το ενδιαφέρον των Γάλλων και γίνεται καθη-μερινή πρωινή συνήθεια. Τον 20ο αιώνα και μέσω της γαλλικής κουζίνας, θα διαδοθεί σταδιακά σ’ όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον γαλλικό προϊόν και να έχει ξεχαστεί η καταγωγή του.
Πηγή : sansimera.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου