Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα μας... Willkommen auf unserer Website... Welcome to our website...

Τρίτη, Μαΐου 21, 2019

Η ακτινογραφία του γαλαξία της Ανδρομέδας (Μ31)...

Ο σπειροειδής γαλαξίας της Ανδρομέδας (Μ31) είναι ο μεγαλύτερος από τους γειτονικούς μας γαλαξίες. Απέχει περίπου 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Μάλιστα τυχαίνει να είναι το πιο μακρινό αντικείμενο που είναι ορατό με γυμνό μάτι στον νυχτερινό ουρανό.
Όμως, από έναν γαλαξία δεν εκπέμπεται μόνο ορατό φως, αλλά όλα τα μήκη κύματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, μεταξύ αυτών και οι ακτίνες Χ.
To NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) είναι διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ της NASA. Ένας από τους βασικούς στόχους της αποστολής του είναι η μελέτη των μαύ-ρων τρυπών που βρίσκονται στα κέντρα των γαλαξιών.
Πριν από περίπου δύο χρόνια, το διαστημικό τηλεσκόπιο NuStar ανίχνευσε 40 ισχυρές πηγές ακτίνων Χ που βρίσκονται στον γαλαξία της Ανδρομέδας. Πρόκειται για μαύρες τρύπες ή αστέρες νετρονίων που «καταπίνουν» τον αστρικό τους σύντροφο. To υλικό 
που παγιδεύεται στην έλξη τους θερμαίνεται και εκπέμπει ακτίνες Χ, πριν εξαφανιστεί 
για πάντα.  Οι «ακτινογραφίες» του NuStar, είναι η ανίχνευση αυτών των ακτίνων Χ και ρίχνουν φως στο τι συμβαίνει σ’ αυτά τα «δυαδικά» συστήματα.

Πηγή πληροφοριών : nustar.caltech.edu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου