Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα μας... Willkommen auf unserer Website... Welcome to our website...

Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2019

Βρέθηκε ο μεγαλύτερος σκελετός τυραννόσαυρου που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα...

Παλαιοντολόγοι του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα ανακοίνωσαν πως βρέθηκε ο μεγαλύ-τερος Τυραννόσαυρος Rex που έχει βρεθεί ποτέ στον κόσμο- ο οποίος, παράλληλα, είναι 
και ο μεγαλύτερος σκελετός δεινοσαύρου που έχει βρεθεί ποτέ στον Καναδά.
Ο 13 μέτρων «Scotty» έζησε στο προϊστορικό Σασκατσεουάν πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια. «Είναι ο βασιλιάς (rex) των βασιλέων» είπε ο Σκοτ Πέρσονς, επικεφαλής συντά-
κτης της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου. «Υπάρχει σημαντική ποικιλία μεγεθών μεταξύ των τυραννοσαύρων. 
Κάποιοι ήταν πιο ισχνοί και ψηλοί, κάποιοι πιο στιβαροί. Ο Scotty ανήκει στους στιβαρούς» 
σημείωσε σχετικά.
Ο δεινόσαυρος πήρε το όνομά του από το μπουκάλι ουΐσκι που άνοιξε το βράδυ της ανα-κάλυψής του και εκτιμάται πως είχε βάρος πάνω από 8,8 τόνους, κάτι που τον καθιστά μεγαλύτερο από όλους τους άλλους σαρκοφάγους δεινοσαύρους. Ο σκελετός είχε ανακα-λυφθεί αρχικά το 1991, ωστόσο η απομάκρυνση του σκληρού αμμόλιθου όπου ήταν κλεισ-μένα τα κόκαλα αποδείχτηκε δύσκολη διαδικασία- και οι επιστήμονες μόλις πρόσφατα κατάφεραν να μελετήσουν τον δεινόσαυρο πλήρως «συναρμολογημένο».
Επίσης, είναι και ο γηραιότερος τυραννόσαυρος που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, ηλικίας γύρω στα 30 έτη, ηλικία μεγάλη για το είδος, που είχε κατά κανόνα σύντομες και βίαιες ζωές: Ενδεικτικά, οι παλαιοντολόγοι διαπίστωσαν σπασμένα πλευρά, ένα μολυσμένο σαγόνι, και κάτι που φαίνεται ότι ήταν δάγκωμα από άλλον τυραννόσαυρο στην ουρά- τραύματα από μάχες μιας μακράς ζωής.

*Πηγή : ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου