Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα μας... Willkommen auf unserer Website... Welcome to our website...

Δευτέρα, Ιανουαρίου 07, 2019

Σαν σήμερα... 7 Γενάρη 1944, αυτοκτονεί ο εξαίρετος Έλληνας ποιητής Ναπολέων Λαπαθιώτης (1888 - 1944)...

Ο πατέρας του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη στην επαγγελματική του καριέρα έφτασε μέχρι τον βαθμό του αντιστρατήγου και έγινε υπουργός Στρατιωτικών, μετά από συμμετοχή του στο κίνημα στο Γουδί το 1909. Επίσης ήταν οικονομικά ευκατάστατος πράγμα που έδωσε την δυνατότητα στον ποιητή να σπουδάσει, αποφοιτώντας από τη Νομική Σχολή της Αθήνας 
και να μάθει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

Ο δρόμος που τράβηξε, ο Ναπολέων Λαπαθιώτης, ήταν εντελώς αντίθετος με τις οικογε-νειακές του παραδόσεις. Υπερασπίστηκε ανοιχτά τον κομμουνισμό και δεν έκρυψε την ομοφυλοφιλία του.
Αυτά μαζί με το πάθος του με τα ναρκωτικά, τον κατάντησαν "αποδιοπομπαίο τράγο" για 
το αστικό κατεστημένο της εποχής του, το οποίο δεν του συγχώρεσε ποτέ ότι πρόδωσε την τάξη του και υπερασπίστηκε τον τρόπο ζωής που ακολουθούσε.  
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ποίηση του, με τους προκλητικούς για το συντηρητικό κλίμα που επικρατούσε τότε, στίχους του, στους οποίους διαπιστώνουμε σαφείς επιρροές από το ρεύμα του αισθητισμού, με πρότυπο τον Όσκαρ Ουάιλντ έθετε το καλλιτεχνικό του έργο για χρόνια στην αφάνεια.
Οι στερήσεις τις Κατοχής και η άθλια οικονομική κατάσταση στην οποία βρέθηκε, τον οδήγησαν να γίνει αυτόχειρας αφήνοντας την τελευταία του πνοή, σαν σήμερα το 1944, 
στο σπίτι του στα Εξάρχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου