Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα μας... Willkommen auf unserer Website... Welcome to our website...

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 24, 2018

Ένας τεράστιος κρατήρας γεμάτος παγωμένο νερό στον πλανήτη Άρη...

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), έδωσε στη δημοσιότητα μια εντυπωσιακή φωτογραφία ενός αρειανού κρατήρα με πάγο στο εσωτερικό του.

Πρόκειται για τον μεγάλο και βαθύ κρατήρα Κορόλεφ (Korolev) – φέρει το όνομα του «πατέρα» της σοβιετικής αεροδιαστημικής τεχνολογίας Σεργκέι Κορόλεφ ο οποίος εργάστηκε στο πρόγραμμα Sputnik που εκτόξευσε τους πρώτους τεχνητούς δορυφόρους 
στο διάστημα στη δεκαετία του 1950 και αργότερα στο πρόγραμμα Vostok που έστειλε 
τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα, τον Γιούρι Γκαγκάριν.
Ο κρατήρας έχει διάμετρο 81 χιλιόμετρα και βρίσκεται κοντά στο βόρειο πόλο του Άρη. 
Στο εσωτερικό του κρατήρα περιέχονται 2200 κυβικά χιλιόμετρα πάγου. Ο πάγος είναι μόνιμος στον κρατήρα, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «παγίδα ψύχους», επειδή παγιδεύει παγωμένο αέρα και έτσι εμποδίζει το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και στη διάρκεια του εξάμηνης διάρκειας καλοκαιριού.
Η φωτογραφία του «χιονισμένου» κρατήρα τραβήχτηκε από το ευρωπαϊκό σκάφος Mars Express, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το γειτονικό πλανήτη από το 2003. 
Η επεξεργασία της φωτογραφίας (πέντε επιμέρους φωτογραφίες συνενώθηκαν σε μία) έγινε από το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο, το οποίο διαβεβαίωσε ότι το χρώμα του πάγου στη φωτογραφία είναι φυσικό και όχι «πειραγμένο».

Πηγή : physicsgg.me

2 σχόλια: