Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα μας... Willkommen auf unserer Website... Welcome to our website...

Τρίτη, Νοεμβρίου 27, 2018

Σαν σήμερα... 27 Νοέμβρη 1990, δολοφονείται ο εξαίρετος φυσικομαθηματικός και αστρονόμος Βασίλης Ξανθόπουλος...

Βασίλης Ξανθόπουλος (1951 - 1990 κ.ε). Εξαίρετος Έλληνας φυσικομαθηματικός και αστρονόμος, ο οποίος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μελέτη της Γενικής Θεωρίας της Σχετι-κότητας του Albert Einstein (1879 - 1955 κ.ε) και θεωρήθηκε ως ένας από του κορυφαίους ειδικούς της.
Γεννήθηκε το 1951 στη Δράμα, όπου και τελείωσε το Λύκειο. Σπούδασε μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια ξεκίνησε τις μεταπτυ-χιακές σπουδές του, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου (Chicago) στις ΗΠΑ.
Το 1978 πήρε το διδακτορικό του στη φυσική. Το διάστημα αυτό υπήρξε φοιτητής του διά-σημου Ινδού αστροφυσικού Subrahmanyan Chandrasekhar (1910 - 1995 κ.ε) και μεταξύ τους αναπτύχθηκε βαθιά φιλία και αμοιβαία εκτίμηση.
Ο Βασίλης Ξανθόπουλος δίδαξε κατά καιρούς σε αρκετά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, στο Ινστιτούτο Max Planck στη Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και από το 1983 ήταν καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Ασχολήθηκε με τη μελέτη των συγκρουόμενων επίπεδων των βαρυτικών κυμάτων και από κοινού με τον Subrah-manyan Chandrasekhar ανακάλυψαν μια ακριβή λύση για αυτή τη σύγκρουση, που είναι γνωστή ως «λύση Chan-drasekhar - Ξανθόπουλου για συγκρουόμενο επίπεδο κύμα». Ακόμα ασχολήθηκε με θέματα μαθηματικής φυσικής, με το γράψιμο δεκά-δων συγγραμάτων και μελετών και ακόμα έγραψε ένα μικρό μεν, αλλά εξαιρετικό ελκαϊκευ-μένο βιβλίο, το «Περί αστέρων και Συμπάντων», που κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (Π.Ε.Κ).
Δυστυχώς στις 27 Νοέμβρη 1990, την ώρα που βρισκόταν στην έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης, ένας πρώην  φοιτητής, πυροβόλησε και σκότωσε τους καθηγητές Βασίλη Ξανθό-πουλο και Στέφανο Πνευματικό και τραυμάτισε το συνάδελφό τους Σωτήρη Περσίδη. 
Ο Β. Ξανθόπουλος ήταν μόλις 39 ετών. Ο δράστης διέφυγε και λίγο καιρό αργότερα αυτοκτόνησε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου