Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα μας... Willkommen auf unserer Website... Welcome to our website...

Σάββατο, Ιουνίου 16, 2018

Είδαμε, για πρώτη φορά, μια μαύρη τρύπα να καταστρέφει ένα αστέρι...

Αντιμέτωποι με ένα εκπληκτικό θέαμα βρέθηκαν οι αστρονόμοι, που είδαν για πρώτη φορά με τηλεσκόπια όπως το ραδιοτηλεσκόπιo Very Long Baseline Array (VLBA) και το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer, την τεράστια έκρηξη που δημιουργήθηκε όταν μία μαύρη τρύπα «ξέσκισε» ένα αστέρι.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν το γεγονός A (όπως το ονόμασαν), σε ένα ζευγάρι συγκ-ρουόμενων γαλαξιών που ονομάζεται Arp 299. Τέτοια γεγονότα παλιρροϊκής αναστάτωσης (TDEs), προκαλούν τον σχηματισμό ενός περιστρεφόμενου δίσκου γύρω από την μαύρη τρύπα και ενός πίδακα από σωματίδια που εκτοξεύονται στο διάστημα..

Το 2005 αστρονόμοι ανίχνευσαν μια έκρηξη εκπομπών υπέρυθρης ακτινοβολίας από το 
Arp 299, 150 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου. 
Αρχικά σκέφτηκαν ότι ήταν μια supernova – ένα αστέρι που πέθαινε με μια τεράστια έκρηξη.
Την επόμενη δεκαετία κράτησαν τα όργανα τους συντονισμένα πάνω στο γεγονός Arp 299 και διαπίστωσαν ότι ήταν στην πραγματικότητα μια υπερβαρέα μαύρη τρύπα στο κέντρο ενός από τους δύο γαλαξίες, εκπέμποντας ένα “πίδακα” ραδιοκυμάτων με το ένα τέταρτο της ταχύτητας του φωτός.
«Ο συνδυασμός των υπέρυθρων και ραδιοφωνικών μας παρατηρήσεων, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες προσομοιώσεις ραδιοκυμάτων και υπολογισμούς υπέρυθρης εκπομπής από τις σκονισμένες περιοχές που περιβάλλουν μια υπερβαρέα μαύρη τρύπα, μας άφησε με μια εύλογη εξήγηση – η υπέρυθρη και ραδιοφωνική εκπομπή προήλθε από το ξέσχισμα ενός άτυχου αστέρα που καταβροχθίστηκε από την υπερβαρέα μαύρη τρύπα όταν πέρασε πολύ κοντά σε αυτό το κοσμικό τέρας », δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της δημοσίευσης Seppo Mattila του Πανεπιστημίου του Turku.
Η μαύρη τρύπα έχει 20 εκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου και ο πίδακας των σωματι-δίων που εκτοξεύεται περιέχει 125 δισεκατομμύρια φορές περισσότερη ενέργεια από ότι 
ο Ήλιος εκπέμπει σε ένα χρόνο.

Πηγές πληροφοριών : newshub.co.nz - ΑΠΕ - physics4u.gr

1 σχόλιο: