Σάββατο, 14 Απριλίου 2018

Το γηραιότερο δέντρο της Ευρώπης... βρίσκεται στην Πίνδο...

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε, πριν από περίπου ένα χρόνο, το Πανεπιστήμιο 
της Στοκχόλμης, το γηραιότερο δέντρο της Ευρώπης, είναι ένα πεύκο που βρίσκεται στην Ελλάδα και μάλιστα στην Πίνδο και είναι πάνω από 1.075 ετών. Το δέντρο ανακαλύφτηκε από μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, το Πανεπιστήμιο του Mainz στην Γερμανία και το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στην Αμερική.
Για να καθορίσουν την ηλικία των δέντρων οι επιστήμονες έπρεπε να αφαιρέσουν μέρος 
του κορμού ώστε να μετρήσουν τους δακτύλιους, κάτι που, όμως, δεν βλάπτει το ίδιο το δέντρο. Επιπλέον, δεν έφτασαν μέχρι το κέντρο του κορμού, κάτι που σημαίνει ότι υπήρ-
χαν και δακτύλιοι που δεν μετρήθηκαν. Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες ανα-φέρουν ότι το συγκεκριμένο δέντρο είναι άνω των 1.075 ετών.
Οι επιστήμονες αποκαλούν το συγκεκριμένο δέντρο «το μεγαλύτερο εν ζωή γηγενές στην Ευρώπη» («oldest living inhabitant in Europe»). Αυτό σημαίνει ότι αν και υπάρχουν και άλλα δέντρα που είναι μεγαλύτερης ηλικίες, όπως το δέντρο Old Tjikko, που είναι πάνω 
από 9.000 ετών, το δέντρο στην Ελλάδα είναι το γηραιότερο που είναι όλα αυτά τα χρό-
νια δεν έχει ξαναγονιμοποιηθεί. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις των μεγαλύτερων σε ηλικία δέντρα, όπως το Old Tjikko, που αναφέρθηκε προηγουμένως, τα δέντρα έχουν γονιμοποι-ηθεί ξανά και ξανά από μόνα τους και, κατά κάποιο τρόπο, έχουν «κλωνοποιηθεί».
Οι ερευνητές ονόμασαν το δέντρο «Άδωνις», θέλοντας να τιμήσουν την ελληνική μυθο-
λογία και υπολογίζουν ότι το δέντρο φύτρωσε το έτος 941.

Πηγές πληροφοριών : Science και Johannes Gutenberg-Universität Mainz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου