Οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν ποια ήταν η διατροφή των ανθ-
ρώπων του Νεάντερταλ.
Ανάλυση γενετικού υλικού που ελήφθη από οδοντική πλάκα των προϊστορικών προγό-
νων μας κατέδειξε τι ακριβώς έτρωγαν οι Νεάντερταλ. Όπως διαπιστώθηκε, εκείνοι που βρίσκονταν στο Βέλγιο καταβρόχθιζαν ρινόκερους και πρόβατα, ενώ εκείνοι που ζούσαν στην Ισπανία ήταν χορτοφάγοι και πιο διαδεδομένο έδεσμά τους ήταν τα μανιτάρια.
Πριν από 50.000 χρόνια ήταν καλύτερες οι συνθήκες για τον άνθρωπο του Νεάντερταλ
που ζούσε στο Βέλγιο παρά στην Ισπανία, ειδικά για τους λάτρεις του κρέατος.
Οι ερευνητές κατάφεραν να αναδομήσουν ένα τυπικό γεύμα των μακρινών μας εξαδέλ-
φων, οι οποίοι εξαφανίστηκαν από προσώπου Γης πριν από περίπου 30.000 χρόνια.
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στα μέσα Μαρτίου στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές εξηγούν ότι χρησιμοποίησαν προκειμένου να εξαγάγουν σαφή συμπεράσματα ανάλυση
της οδοντικής πλάκας που βρέθηκε σε αρκετούς σκελετούς ανθρώπων εκείνης της περιό-
δου. Τεστ DNA έδειξαν την ύπαρξη μικροοργανισμών ανάμεσα στα δόντια, χάρη στους οποίους μπόρεσαν οι ερευνητές να καταλάβουν τι έτρωγαν οι Νεάντερταλ.
Κατά την έρευνά τους, οι επιστήμονες μελέτησαν τέσσερα δείγματα από δύο διαφορετι-
κές τοποθεσίες : στο σπήλαιο Σπάι στο Βέλγιο και στο σπήλαιο Eλ Σιντρόν στην περιοχή Αστούριας της βόρειας Ισπανίας. Τα δείγματα που εξετάστηκαν χρονολογούνται πριν
από 42.000 - 50.000 χρόνια.
Η ανάλυση του πρώτου δείγματος που ελήφθη από τους Νεάντερταλ που ζούσαν στο
Βέλγιο έδειξε ότι οι μακρινοί μας πρόγονοι έτρωγαν τριχωτούς ρινόκερους, άγρια πρό-
βατα αλλά και μανιτάρια.
Οι αναλύσεις των άλλων οδοντικών δειγμάτων που προήλθαν από τους Νεάντερταλ που ζούσαν στην Ισπανία έδειξαν ότι εκεί οι πληθυσμοί του είδους είχαν μια εντελώς διαφορετική διατροφή, κυρίως χορτοφαγική: κουκουνάρια, βρύα, φλοιούς δέντρων και μανιτάρια.
Προγενέστερες μελέτες φαίνεται να αποδείκνυαν ότι το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν οι Νεάντερταλ επηρέαζε σημαντικά τη διατροφή τους, η οποία βασιζόταν κυρίως στο κρέας. Τώρα όμως, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν με ακρίβεια τη σύνθεση των γευμά-
των και όχι μόνον το είδος των τροφίμων που κατανάλωναν.
Πηγή πληροφοριών : Nature - ΑΠΕ
ρώπων του Νεάντερταλ.
Ανάλυση γενετικού υλικού που ελήφθη από οδοντική πλάκα των προϊστορικών προγό-
νων μας κατέδειξε τι ακριβώς έτρωγαν οι Νεάντερταλ. Όπως διαπιστώθηκε, εκείνοι που βρίσκονταν στο Βέλγιο καταβρόχθιζαν ρινόκερους και πρόβατα, ενώ εκείνοι που ζούσαν στην Ισπανία ήταν χορτοφάγοι και πιο διαδεδομένο έδεσμά τους ήταν τα μανιτάρια.
Πριν από 50.000 χρόνια ήταν καλύτερες οι συνθήκες για τον άνθρωπο του Νεάντερταλ
που ζούσε στο Βέλγιο παρά στην Ισπανία, ειδικά για τους λάτρεις του κρέατος.
Οι ερευνητές κατάφεραν να αναδομήσουν ένα τυπικό γεύμα των μακρινών μας εξαδέλ-
φων, οι οποίοι εξαφανίστηκαν από προσώπου Γης πριν από περίπου 30.000 χρόνια.
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στα μέσα Μαρτίου στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές εξηγούν ότι χρησιμοποίησαν προκειμένου να εξαγάγουν σαφή συμπεράσματα ανάλυση
της οδοντικής πλάκας που βρέθηκε σε αρκετούς σκελετούς ανθρώπων εκείνης της περιό-
δου. Τεστ DNA έδειξαν την ύπαρξη μικροοργανισμών ανάμεσα στα δόντια, χάρη στους οποίους μπόρεσαν οι ερευνητές να καταλάβουν τι έτρωγαν οι Νεάντερταλ.
Κατά την έρευνά τους, οι επιστήμονες μελέτησαν τέσσερα δείγματα από δύο διαφορετι-
κές τοποθεσίες : στο σπήλαιο Σπάι στο Βέλγιο και στο σπήλαιο Eλ Σιντρόν στην περιοχή Αστούριας της βόρειας Ισπανίας. Τα δείγματα που εξετάστηκαν χρονολογούνται πριν
από 42.000 - 50.000 χρόνια.
Η ανάλυση του πρώτου δείγματος που ελήφθη από τους Νεάντερταλ που ζούσαν στο
Βέλγιο έδειξε ότι οι μακρινοί μας πρόγονοι έτρωγαν τριχωτούς ρινόκερους, άγρια πρό-
βατα αλλά και μανιτάρια.
Οι αναλύσεις των άλλων οδοντικών δειγμάτων που προήλθαν από τους Νεάντερταλ που ζούσαν στην Ισπανία έδειξαν ότι εκεί οι πληθυσμοί του είδους είχαν μια εντελώς διαφορετική διατροφή, κυρίως χορτοφαγική: κουκουνάρια, βρύα, φλοιούς δέντρων και μανιτάρια.
Προγενέστερες μελέτες φαίνεται να αποδείκνυαν ότι το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν οι Νεάντερταλ επηρέαζε σημαντικά τη διατροφή τους, η οποία βασιζόταν κυρίως στο κρέας. Τώρα όμως, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν με ακρίβεια τη σύνθεση των γευμά-
των και όχι μόνον το είδος των τροφίμων που κατανάλωναν.
Πηγή πληροφοριών : Nature - ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου