Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017

Δεν δείχνει σημάδια εξωγήινης ζωής ο αστεροειδής-διαστημόπλοιο...

Οι πρώτες παρατηρήσεις -με ραδιοτηλεσκόπιο του προγράμματος Breakthrough Listen-
του ασυνήθιστα μακρουλού αστεροειδούς Οουμουαμούα με σχήμα διαστημόπλοιου δεν δείχνουν κάποια σημάδια εξωγήινης ζωής ή εξωγήινης τεχνολογίας.

Με «άδεια χέρια» κατέληξε και η αντίστοιχη έρευνα που έκανε στον ίδιο αστεροειδή το άλλο πρόγραμμα αναζήτησης εξωγήινων σημάτων SETI, το οποίο χρησιμοποίησε τη διάταξη ραδιοτηλεσκοπίων 'Αλεν στην Καλιφόρνια.
Έτσι, σε πρώτη φάση (η μελέτη θα συνεχισθεί), απογοητεύθηκαν όσοι ήθελαν να πιστεύ-
ουν ότι ο «επισκέπτης» που τρύπωσε ξαφνικά στη «γειτονιά» μας από το διαστρικό χώρο έξω από το ηλιακό μας σύστημα, δεν ήταν απλώς ένας διαστημικός βράχος με περίεργο σχήμα, αλλά ένα καμουφλαρισμένο διαστημόπλοιο.

Ο αστεροειδής, που είχε αρχικά γίνει αντιληπτός τον Οκτώβριο, έχει μήκος περίπου 400 μέτρων και πλάτος 40 μέτρων. Ένα τόσο επίμηκες σχήμα δεν έχει ποτέ έως τώρα παρατη-ρηθεί σε αστεροειδή.

Το Πρόγραμμα Breakthrough Listen, που αναζητά ίχνη εξωγήινης νοημοσύνης στο Σύμ-
παν, αποφάσισε να «τσεκάρει» τον αστεροειδή με το μεγάλο αμερικανικό ραδιοτηλεσκό-
πιο Γκριν Μπανκ της Δυτικής Βιρτζίνια. Ανακοίνωσε ότι έως τώρα δεν προκύπτει κάτι «ύποπτο», όπως κάποια εκπομπή τεχνητών ραδιοκυμάτων από τον Οουμουαμούα (ση-
μαίνει «αγγελιοφόρος» στα χαβανέζικα) στις συχνότητες των 1,7 έως 2,6 GHz.

«Ο Οουμουαμούα πιθανότατα είναι ένας αστεροειδής που "εκτοξεύθηκε" από το μητρικό άστρο του στη διάρκεια κάποιου χαοτικού συμβάντος πριν από δισεκατομμύρια χρόνια 
και τελικά τυχαία βρήκε το δρόμο για το Ηλιακό μας σύστημα», δήλωσε ο 'Αντριου Σίμιον του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, συνεργαζόμενος ερευνητής του Breakthrough.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), o επιμήκης αστεροειδής ταξιδεύει με ταχύτητα 38,3 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και βρίσκεται πλέον σε απόσ-
ταση περίπου 200 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Τον Ιανουάριο 2019 θα έχει 
πια απομακρυνθεί πέρα από τον Κρόνο.

Πηγή πληροφοριών : Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων - ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου