Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα μας... Willkommen auf unserer Website... Welcome to our website...

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2017

Πώς έμοιαζε κάποτε ο πλανήτης Άρης πριν 3,5 εκατομμύρια;

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι κάποτε το νερό έρεε ελεύθερα στον κόκκινο πλανήτη, λόγω της σημερινής διαμόρφωσης της επιφάνειας του Άρη. 
Έτσι βλέπουμε κοιλάδες με τέτοια μορφή, που θα μπορούσαν να έχουν σκαλιστεί από τεράστια ποτάμια, καθώς και στρώματα ιζημάτων πάνω στον Άρη, τα οποία πρέπει να προέρχονται από τα βάθη αρχαίων λιμνών.
Αλλά κανείς δεν ήξερε πού πήγε αυτό το νερό. Μερικοί ερευνητές εικάζουν ότι το νερό εξατμίστηκε στο διάστημα μετά την κατάρρευση του μαγνητικού του πεδίου, πριν δισεκατομμύρια χρόνια, που κατέστρεψε την προστατευτική ατμόσφαιρα.

Τώρα μια νέα θεωρία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δείχνει ότι το νερό δεν έφυγε ποτέ. Στην πραγματικότητα έχει απορροφηθεί από τους βράχους από βασάλτη, ο οποίος παράγεται από τα ηφαίστεια, και τα οποία προκάλεσαν μία οξειδωτική αντίδραση σχηματίζοντας μέταλλα.
Ο Δρ Jon Wade στο Τμήμα Γεωεπιστημών της Οξφόρδης, δήλωσε: «Οι άνθρωποι έχουν σκεφτεί αυτό το θέμα εδώ και πολύ καιρό, αλλά ποτέ δεν έχει δοκιμαστεί η θεωρία του νερού που απορροφάται, ως αποτέλεσμα απλών αντιδράσεων στους βράχους. Ένας λόγος για τον οποίο ο Άρης έχασε όλο του το νερό, θα μπορούσε να οφείλεται στην ορυκτολογία του.»

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Βόρειου Ιλινόις έδειξε πόσο νερό κυλούσε κάποτε στον Άρη με βάση την σημερινή γεωγραφία και γεωλογία 
Με τη βοήθεια υπολογιστικών μοντέλων η νέα μελέτη υπολογίζει πόσο νερό θα μπορούσε 
να απομακρυνθεί από την επιφάνεια του Άρη απλά μέσω αντιδράσεων με τους βράχους του.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα πετρώματα του βασάλτη στον Άρη μπορεί να κρατήσουν σαν το σφουγγάρι, περίπου, 25% περισσότερο νερό από ό,τι εκείνα πάνω στη Γη, και ως εκ τούτου απορρόφησαν το νερό από την επιφάνεια του Άρη στο εσωτερικό του.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διαδικασία ήταν τόσο ισχυρή, που ο φλοιός του πλανήτη θα μπορούσε να καταναλώσει έναν ωκεανό βάθους δύο μίλια.
Το νερό του πλανήτη συνέχεια αντιδρά με τους βράχους σχηματίζοντας μια ποικιλία ορυκτών. Αυτή η αντίδραση νερού-βράχων άλλαξε την ορυκτολογία των βράχων και ανάγκασε την πλανητική επιφάνεια να στεγνώσει και να γίνει αφιλόξενη για τη ζωή.

Ωστόσο, η ανακάλυψη ότι το νερό δεν έφυγε ποτέ από τον Άρη είναι απίθανο να βοηθήσει τους μελλοντικούς αποίκους. Οι ερευνητές λένε ότι η διαδικασία της ανοργανοποίησης δεν είναι αναστρέψιμη, έτσι ώστε να μην μπορεί να εξαχθεί από τους βράχους το νερό.
Αλλά ακόμα υπάρχει λίγο νερό κλειδωμένο στους πάγους κάτω από την επιφάνεια του 
Άρη, που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους μελλοντικούς ταξιδιώτες.

Πηγές πληροφοριών : Nature - physics4u.gr

1 σχόλιο: