Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα μας... Willkommen auf unserer Website... Welcome to our website...

Παρασκευή, Μαρτίου 31, 2017

2015 BZ509 : ένας «ανάποδος» αστεροειδής... σε τροχιά σύγκρουσης με τον πλανήτη Δία...

Οι αστρονόμοι παρατήρησαν έναν πολύ ασυνήθιστο αστεροειδή, που ακολουθεί την ίδια περίπου τροχιά με το Δία, αλλά με αντίθετη κατεύθυνση στην περιφορά του, με συνέπεια 
να κινδυνεύει να συγκρουσθεί με τον γιγάντιο πλανήτη.
Ο αστεροειδής 2015 ΒΖ509 ανακαλύφθηκε με το τηλεσκόπιο Pan-STARRS1 της Χαβάης 
και κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση με κάθε πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, 
αλλά και σχεδόν με κάθε γνωστό αστεροειδή (τουλάχιστον το 99,99%). 
Είναι ο μόνος γνωστός αστεροειδής στο Ηλιακό μας σύστημα, που κινείται ανάποδα γύρω από τον Ήλιο, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο τροχιάς με έναν πλανήτη.
Οι ερευνητές Paul Wiegert et al που μελέτησαν την κίνηση του κομήτη και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», δήλωσαν ότι εδώ και τουλάχιστον ένα εκα-τομμύριο χρόνια ο κομήτης παίζει ένα ιδιόμορφο «κοσμικό παιχνίδι του δειλού» με το Δία. Αντίθετα, όλοι οι άλλοι γνωστοί «ανάδρομοι» αστεροειδείς (όχι πάνω από 100 στο Ηλιακό μας σύστημα) μένουν μακριά από πλανήτες.
Περίπου 10.000 αστεροειδείς μοιράζονται την τροχιά του Δία και είναι γνωστοί ως «Τρώες» και «Έλληνες» αστεροειδείς. Όμως ακολουθούν την ίδια κατεύθυνση με τον γιγάντιο πλανήτη, γι’ αυτό δεν κινδυνεύουν να πέσουν πάνω του.
Αντίθετα, ο 2015 ΒΖ509, με διάμετρο περίπου τριών χιλιομέτρων, προκαλεί συνεχώς την τύχη του, κινούμενος με «λάθος» τρόπο απέναντι στο Δία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστρονόμων, την έχει γλυτώσει δεκάδες χιλιάδες φορές (περιφορές) σε αυτό το «παιγνίδι», αλλά για πόσο ακόμη;

Πηγές πληροφοριών : Nature - blastr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου